Cursus beeldhouwen of boetseren

De cursus

Tijdens de cursus leer je de basistechnieken om vanuit de oorspronkelijke steen te werken naar een uitgewerkte vorm.

Als basistechnieken komen aan de orde:

  • de mogelijkheden en moeilijkheden van verschillende steensoorten.
  • het werken met hamers, beitels, raspen, schuur- en polijstmiddelen

Daarnaast word je gestimuleerd om op een andere manier naar vormen in stenen te kijken en tevens naar het effect van verschillende afwerkmanieren ten behoeve van het eindresultaat.

Je kunt op elk gewenst moment van de cursus instappen. De cursus is erop gericht aan te sluiten op jouw wensen en niveau, iedereen krijgt individuele begeleiding.

De cursustijden

Avond

WoensdagVan 19:30 tot 22:00 uur

Ochtend

DinsdagVan 09:30 tot 12:00 uur
WoensdagVan 09:30 tot 12:00 uur
DonderdagVan 09:30 tot 12:00 uur
VrijdagVan 09:30 tot 12:00 uur

Cursus wordt gegeven in blokken

  • januari – juli
  • september – december

Beeldhouwen

Werken in steen of hout, het beeldhouwen, is een bijzonder fascinerende bezigheid. Het materiaal waarmee je werkt, de steen of het hout, is hard, ruw en gevormd. Bij het beeldhouwen geef je er een ruimtelijke vorm aan, en dat kan alleen door er iets af te halen. Alleen al het feit dat je iets weghaalt, dat nooit meer terugkomt, maakt beeldhouwen tot een uniek en spannend avontuur. Je kunt je laten leiden door de steen, maar je kunt ook kiezen voor een eigen onderwerp.

Binnen dit spanningsveld ontstaat een beeld dat tijdens het hele beeldhouwproces aan verandering onderhevig is. Beeldhouwen is dan ook een bezigheid waarvan het eindresultaat niet bij voorbaat vaststaat. Dat vraagt om openheid en flexibiliteit bij de beeldhouwer. Beeldhouwen is bovendien geen eenrichtingsverkeer, maar een dialoog die je met de steen aangaat. Elke steen is bijzonder en beschikt over specifieke eigenschappen.

Als beeldhouwer houd je rekening met deze bijzonderheden en eigenschappen van de steen of het hout. Zo kan een beeld ontstaan, dat uniek is en recht doet aan de maker en het materiaal.

Boetseren

Zonder behendige handen blijft het levendigste gevoel verlamd.

Klei is, in tegenstelling tot steen, soepel in gebruik, makkelijk te bewerken en te corrigeren. Je begint met het kneden van de klei: eerst voelt het koud aan, en naarmate de klei zachter wordt, wordt de klei net zo warm als je handen. Het wordt vormbaar.

Klei is het materiaal van de spontane creatie. Wie begint zomaar iets uit klei te vormen, ontdekt al snel hoeveel genoegen dat kan verschaffen. Klei leent zich voortreffelijk tot spelen, experimenteren en zelfexpressie.

Maar klei is ook een materiaal voor vooropgezette plannen, ontwerpen, projecten.

Het is materiaal wat als definitief product gebruikt kan worden, maar ook als basis voor creaties van brons, of als studieobject voor steen. Grote beeldhouwers (Carpeaux, Rodin, Bourdelle) bestudeerden met behulp van klei hun onderwerp, veranderden het, verbeterden het. Als de studie voltooid was, volgde er de technische fase: keuze van het definitieve materiaal, formaat en uitvoering.

Tijdens de cursus kun je verschillende technieken oefenen, verschillende handelingen onder de knie krijgen om objecten te maken, vazen, schalen, potten…… De techniek is niet een doel op zich, maar kan u helpen en niet andersom. Het is een hulpmiddel, geen rem. De behoefte om te doen is het belangrijkst.

Cookies

Bewerk uw toestemmingsinstellingen of bekijk het privacybeleid.

Privacybeleid | Sluit
Instellingen